Civil Rights Defenders söker två trainees till den juridiska avdelningen i Stockholm
Civil Rights Defenders

Vill du arbeta för mänskliga rättigheter i Sverige och globalt? Är du intresserad av att använda juridik för att ställa människorättskränkare till svars? Vi söker två trainees till vår juridiska avdelning.

Civil Rights Defenders är en internationell människorättsorganisation som försvarar medborgerliga och politiska rättigheter. Juridiska avdelningen driver organisationens människorättsarbete i Sverige och det juridiska arbetet internationellt. I vårt arbete använder vi juridiken som verktyg för att stärka skyddet för mänskliga rättigheter och utkräva ansvar när makthavare och ansvarsbärare agerar i strid med internationella normer.

Om rollen

I rollen som trainee ger du stöd till Civil Rights Defenders juridiska arbete med mänskliga rättigheter i Sverige och internationellt. Arbetet rör rättsområden som till exempel diskriminering, hatbrott, minoritets- och urfolksrättigheter, asylrätt, straffrätt, rättigheter för frihetsberövade personer och internationell straffrätt. Du kommer också få eget ansvar för sakfrågor eller projekt och med stöd av människorättsjuristerna utveckla och genomföra strategier för att driva avdelningens arbete kring dessa frågor framåt.

Arbetet kommer bland annat bestå av: rättsutredningar, remisskrivande, arbete med pågående rättsprocesser, rapportskrivande, att bistå allmänheten med rådgivning i juridiska frågor samt att stödja chefsjuristen och avdelningens jurister i verksamheten. Du kommer också involveras i avdelningens kommunikations- och påverkansarbete och representera Civil Rights Defenders i externa möten och seminarier.

Om dig
Du som söker bör uppfylla följande kvalifikationer:

  • Juristexamen (Master of Laws, LL.M.) med inriktning mot mänskliga rättigheter;
  • Erfarenhet av praktiskt arbete med mänskliga rättigheter genom anställning, praktik eller ideellt engagemang;
  • Mycket god förmåga att uttrycka sig i tal och skrift på svenska och engelska.
  • Vi värdesätter även en god relationsskapande förmåga och ser gärna att du har en stark egen drivkraft i kombination med ett strukturerat arbetssätt. Du är trygg och prestigelös och har ett genuint intresse för mänskliga rättigheter och Civil Rights Defenders uppdrag.
  • Det är meriterande om du har en masterexamen i mänskliga rättigheter.

Du som tar ditt examen senast i januari 2025 är givetvis också välkommen att söka.

Om anställningen
Tjänsten är på heltid och är en visstidsanställning under perioden 13 januari 2025 till 9 januari 2026. Civil Rights Defenders är medlem i Fremia och omfattas av kollektivavtal. Tjänsten har en fast månadslön som ej är förhandlingsbart. Civil Rights Defenders arbetar för mångfald i arbetsgruppen och har medarbetare med olika bakgrunder och nationaliteter. Tjänsten är placerat på vårt huvudkontor i Stockholm.

För mer information om tjänsten, vänligen kontakta Aida Samani, aida.samani@civilrightsdefenders.org, Interim Deputy Director Legal Department.

Mer information om Human Rights Traineeship: https://crd.org/gerald-nagler-traineeship/

Facklig representant: joanna.hellstrom@crd.org (Unionen).

Om ansökan
Ansökan ska vara oss till handa så snart som möjligt, dock senast den
29 september 2024. Vi behandlar ansökningar löpande och urval till intervjuer kan ske innan sista ansökningsdatum. Intervjuer kommer att hållas från och med 1 november 2024 på vårt huvudkontor i Stockholm.

Vi ber dig ladda upp ditt CV och registerutdrag från juristexamen/juristprogrammet som visar lästa kurser och betyg.

I denna rekrytering samarbetar vi med Pelago.

 

Om oss
Civil Rights Defenders är en politiskt och religiöst oberoende internationell människorättsorganisation. Vi försvarar människors medborgerliga och politiska rättigheter i några av världens mest repressiva regioner. Vi samarbetar med och stödjer människorättsförsvarare i mer än 300 organisationer i 50 länder på fyra kontinenter. Tillsammans med våra partners håller vi makthavarna ansvariga när människors medborgerliga eller politiska rättigheter kränks.

Vi fungerar också som Sveriges civil rights watchdog. Civil Rights Defenders har cirka 100 anställda som arbetar i olika funktioner mot vår vision – en värld av demokratiska samhällen där vi alla åtnjuter våra medborgerliga och politiska rättigheter. Vårt huvudkontor ligger i Stockholm och vi har åtta kontor runt om i världen. Läs mer om vårt arbete på crd.org.