Amnesty söker kandidater till förtroendeuppdrag
AMNESTY INTERNATIONAL SVERIGE

Omvärlden förändras och det gör Amnesty också! Vill du leda Amnesty in i framtiden?

Nu söker vi dig som är intresserad av ett ideellt förtroendeuppdrag i Amnesty Sveriges styrelse eller i ett av våra andra förtroendeorgan; Amnestyfondens styrelse, Granskningskommittén eller Beredningskommittén. Världen står inför nya utmaningar och vi behöver fler perspektiv och personer med olika erfarenheter, som vill vara med och styra och leda framtidens Amnesty. 

Som förtroendevald inom Amnesty Sverige arbetar du ideellt, på medlemmarnas förtroende, för att leda och utveckla världens största människorättsorganisation.

Amnesty tar sikte på 2030! Under kommande år ska vi bevara och utveckla det som skapar Amnestys trovärdighet, vårt gedigna arbeta för att bevaka, utreda och agera vid människorättskränkningar. Vi kommer att fortsätta att arbeta för att stärka yttrande- och mötesfriheten, kvinnors rätt till abort och frihet från våld och för att stärka flyktingars och migranters rättigheter. Vi vill också arbeta för digitala fri- och rättigheter, för klimaträttvisa, jämlikhet och rätten till bostad och hälsa. Som organisation tar vi tydligt ställning för antirasism och arbetar för att förstärka andras röster och bli en ostoppbar människorättsrörelse, i Sverige och globalt.

Är du van att leda andra människor? Har du kunskap om fundraising eller aktivism? Har du egen erfarenhet utifrån diskrimineringsgrunderna eller kan du en massa om jämlikhet och intersektionalitet? Är du grymt bra på ekonomistyrning eller organisationsutveckling? Har du erfarenhet av att företräda andra eller är skicklig på att kommunicera, engagera och förankra? 

Ett stort engagemang för mänskliga rättigheter och jämlikhet är ett krav. För att bli vald till Amnestys förtroendeorgan behöver du också vara eller bli medlem i Amnesty. För att kunna ta del av underlag till styrelsen eller andra uppdrag behöver du ha god läsförståelse i svenska. Vi söker personer med olika typer av bakgrunder och därför är tidigare erfarenheter av förtroendeuppdrag inte ett krav. 

Förtroendeuppdragen tillsätts på Amnesty Sveriges årsmöte 6-7 maj 2023. 

Här kan du läsa mer om Amnestys olika förtroendeorgan och vilka poster valberedningen söker kandidater till: https://www.amnesty.se/om-amnesty/amnesty-international-sverige/amnesty-organisation/amnesty-international-sverige-valberedning/fortroendeorgan/

Kandidera eller nominera personer till valberedningen

Vill du kandidera till ett förtroendeuppdrag inom Amnesty? Fyll då i formuläret som du hittar länk till nedan.

Om du vill nominera eller tipsa om någon du tror skulle passa som förtroendevald i Amnesty Sverige så kan du kontakta valberedningen via valberedningen@amnesty.se eller uppmuntra personen att själv ansöka via formuläret. 

Nomineringsstopp* för valberedningens förslag till årsmötet 2023: 29 januari 2023. 

*Nomineringsstopp betyder att förslagen måste ha skickats till valberedningen senast detta datum för att valberedningen ska kunna inkludera dem i sitt förslag till årsmötet. 

Vilka kompetenser behövs?

I valberedningens behovsrapport framgår vilka egenskaper och erfarenheter som efterfrågas hos kandidaterna för att komplettera de personer som redan finns i sektionsstyrelsen, Amnestyfondens styrelse, granskningskommittén och beredningskommittén.

Läs valberedningens behovsrapport inför årsmötet 2023 här: https://medlem.amnesty.se/dokument/page/31/Valberedningens_behovsrapport_f%C3%B6r_Amnesty_Sverige_2023.pdf